Veel ziektes gaan niet vanzelf over. Op tijd een dierenarts raadplegen voorkomt veel ellende en is tevens uiteindelijk vaak goedkoper, doordat de behandelingen minder en/of korter hoeven! Zoals iedereen weet die al langer dieren heeft, komt er best veel kijken bij de verzorging van een dier. 
Uiteraard kost dit alles ook best veel geld. Realiseer u dan ook altijd dat meestal de aanschaf een stuk goedkoper is als alles wat nadien er nog bij kan komen.
Ik ben opgegroeid met dieren, doordat mijn ouders veel dieren hadden en heb tevens zelf al vanaf mijn 16e zowel huisdieren als grotere dieren (o.a. paarden) gehad. Veel informatie komt dan ook uit ervaring, maar minstens net zoveel
zo niet meer via informatie inwinnen bij onze dierenartsen, andere fokkers en opzoeken op internet. 
Raadpleeg altijd een dierenarts en ga niet klakkeloos uit van alles wat op internet te vinden is.
Er zijn meer ziektes als hieronder vermeldt. Over de meeste ziektes is ook veel te vinden via google. 
Hieronder vindt u slechts korte beschrijvingen en indicaties.


Beartest bij witte katten komt het regelmatig voor dat ze doof zijn. Bij sommige rassen wordt dan ook de beartest voor het stamboek geëist. Bij kittens vanaf ca. 6 weken is het ook mogelijk om met de zogenaamde ‘stofzuigertest’ te testen. Kittens moeten overal aan wennen; een kitten wat niet doof is, zal dan in 1e instantie ook schrikken van een stofzuiger, terwijl een doof kitten het alleen maar interessant vindt. Deze test is nooit 100% zeker in tegenstelling tot de beartest, maar voor jezelf wel alvast een indicatie. Dove katten redden zich in huis prima, hun andere zintuigen werken vaak beter, voor buiten is het minder geschikt. Op internet is veel te vinden over hoe de beartest precies werkt.

Bindvliesontsteking De officiële benaming is Conjunctivitis. Kenmerken van een ontsteking zijn zwelling, roodheid, warmte en pijn. Vaak heeft de kat last van jeuk/pijn en is er ook pus aanwezig. Bindvlies ontsteking is bijna altijd een gevolg van een andere ziekte, bijv. chlamydia

Diarree kan door veel dingen veroorzaakt worden: o.a. wormen, giardia en voedsel intolerantie. 

FIP is een virusziekte. Het gevaarlijke FIP-virus kan 2 soorten ziekten veroorzaken: de droge vorm en de natte vorm. Bij de natte vorm komt ontstekingsvocht vrij in de buik en/of de borstkas. Daardoor krijgt de kat een opvallend dikke buik en/of ademhalingsproblemen. De algemene toestand van het dier gaat sneller achteruit bij de natte dan bij de droge vorm. Bij beide vormen komen koorts, verlies van eetlust, vermageren, geelzucht en bloedarmoede voor. Het virus tast soms ook de hersenen en de ogen aan, dan treden evenwichtsproblemen, gedragsveranderingen en gezichtsverlies op.

Giardia is een parasiet, die voor zowel dieren als de mens besmettelijk is en veroorzaakt aanhoudende (brijachtige en stinkende) diarree. Tevens kan er bloed en slijm bij de ontlasting zitten en bij ernstige besmetting zie je ook vaak braken. De besmetting kan ook aanwezig zijn, zonder dat deze verschijnselen zichtbaar zijn. Vooral katten met stress, zwanger of jonge katten zijn gevoeliger voor giardia en daar dan ook zieker van. Tegenwoordig kunnen ze bij de dierenarts d.m.v. een snaptest van ontlasting snel zien of dit aanwezig is. Giardia is goed te behandelen, maar wel zeer intensief omdat besmettings-risico groot is. 

Haarballen bij de kat kunnen leiden tot een verstopping. Opgelikte haren, opgegeten muisjes of vogeltjes, die problemen geven omdat ze soms niet als haarbal uitgebraakt worden, zijn verantwoordelijk voor deze obstipatie. Vaak zie je dan dat de kat nog wel eet maar weinig of geen ontlasting produceert. 0ok is een veel gehoorde klacht dat ze braken. Vooral bij buitenkatten is dit soms moeilijk te constateren; ze worden stiller en vooral mager. Wel eten buitenkatten meestal gras, het is dan ook belangrijk dat katten die niet buiten komen gras tot hun beschikking hebben. Ook spoelwormen kunnen een verstopping veroorzaken; om tijd en regelmatig ontwormen is dan ook altijd belangrijk, zowel voor de kat als de mensen in de omgeving. Regelmatig kammen kan problemen voorkomen.

Hartaandoeningen bij katten is vrijwel altijd een afwijking aan de hartspier. Tenzij het aangeboren is, komt het vaak op latere leeftijd tot uiting. De oorzaken zijn nogal verschillend, zoals een aandoening van de schildklier of het langdurig gevoerd zijn met niet-compleet (katten)voer. Vaak ook is de oorzaak niet meer te achterhalen. Het is te behandelen, de kat moet echter regelmatig op controle en komt meestal niet meer van de medicatie hiervoor af.
 

Huidschimmel uit zich meestal als korstjes, pukkeltjes, schilfers en soms kale plekken.
Voorkeurplaatsen zijn de kop, de oren en de nagels. Dieren hebben vaak weinig tot geen jeuk, pas als de plekjes gaan genezen. Huidschimmel is vaak erg besmettelijk voor alle dieren, ook de mens kan besmet raken. Gebruik met behandelen dan ook altijd handschoenen. Mocht u een Quarantaine ruimte hebben, dan is apart zetten erg verstandig om uitbreiding te voorkomen. De behandelingen zijn vaak langdurig.

Kattenaids (FIV) is een virusziekte die het immuunsysteem van de kat aantast, waardoor ze gevoeliger worden voor ziektes. Het wordt dan ook vergeleken met AIDS/HIV zoals bij mensen voorkomt, maar is niet dezelfde vorm en dan ook niet besmettelijk voor mensen. De ziekte wordt verspreidt via bloed en/of speeksel. Bij buitenkatten is het besmettingsgevaar dan ook groter doordat deze vaker vechten (bij vreemde katten is de rangorde nog niet bepaald, wat in een vaste groep vaak wel zo is) Bij dekkingen komen vaak nekbeten voor, wat het risico ook vergroot. Bij officiële dekkingen wordt dan ook altijd eerst een test geëist, om te voorkomen dat de kater besmet wordt.

Katten/niesziekte is een wat misleidende naam, want niet elke kat met niesziekte niest en niet elke kat die niest heeft niesziekte. Tevens is het een verzamelnaam; er zijn dan ook diverse vormen. De belangrijkste zijn het calici virus, het rhinotracheitis virus en chlamydiae (een klein soort bacterie). Niesziekte is meestal goed te behandelen c.q. te voorkomen. Het is belangrijk om kittens op tijd hier tegen te enten, want eenmaal chronisch is het praktisch niet meer te genezen en kost uiteindelijk meer als jaarlijks enten. De ziekte is ook zeer besmettelijk. Vaak hebben katten ook tevens ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms blaren op de tong. Bij kittens met blaren op de tong, zie je dan ook vaak groei-achterstand, doordat drinken zeer doet en of moeizaam gaat.

Kanker komt ook bij huisdieren voor. Tegenwoordig is dit steeds beter te behandelen. Informatie hierover is veel te vinden op internet. De afweging is veelal de vele behandelingen, financieel en de vooruitzichten na behandeling. Vooral met goedaardige gezwellen is het zeker de moeite waard te informeren bij uw dierenarts (de grootte van het gezwel zegt niks over goed en/of kwaadaardig) 

Leukemie is een virusziekte en wordt veroorzaakt door Het FeLV-virus. Dit virus kan vele soorten ziekbeelden veroorzaken waarvan leukemie er één van is. Het virus kan o.a. tumoren, bloedarmoede, vermagering, benauwdheid, vergrote lymfeklieren, voorplantingsproblemen (abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid ) en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Behandeling is er tegen dit virus niet. Doordat het ook nog eens erg besmettelijk is, wordt vaak besloten tot euthanasie over te gaan, tenzij er de mogelijkheid is de kat apart en binnen te houden.

Nierproblemen komen vooral bij oudere katten regelmatig voor. Ook hier is voorkomen beter als genezen, aangezien het meestal niet meer terug te draaien is. Goed voer voor m.n. oudere katten en/of gesteriliseerde/ gecastreerde katten is dan ook aan te bevelen en kan een hoop problemen voorkomen. Symptomen kunnen zijn:
verlies van eetlust, vermageren, veel dorst/plassen, een slechte vacht (en vaak ook veel jeuk)

Oorontsteking is vaak te zien doordat het dier veel met de kop schudt, krabt aan het oor en soms piept van de pijn. Meestal is het goed te behandelen; maak nooit zelf schoon met een wattenstaafje, net als bij mensen is de kans vrij groot dat u de oorzaak alleen maar verder in het oor ‘drukt’

Oormijt is besmettelijk, ook op andere dieren. Het is goed te behandelen en nog beter te voorkomen door bijv. het gebruik van Stronghold. Het werkt snel en veilig en het is niet nodig een kat herhaaldelijk te plagen met het druppelen en schoonmaken van oren (wat je ook lang niet altijd meerdere dagen lukt, vooral als het oor zeer doet)

Plasproblemen kunnen veroorzaakt worden door blaasgruis. Hiervoor is speciaal voer verkrijgbaar via uw dierenarts (en soms bij de betere dierenspeciaalzaken) Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals blaasontsteking, sociaal gedrag door bijv. een andere kat erbij in huis. 

Sterilisatie wordt om verschillende redenen gedaan: geen krolsheden meer, geen ongewenste dracht, verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd. Informeer bij uw dierenarts op wat voor leeftijd e.d. Hierover zijn de meningen nog altijd verdeeld.

Suikerziekte komt ook bij katten voor, met name bij de oudere kat (boven de 10 jr) en/of dikke katten. Symptomen zijn: veel drinken/plassen, honger en ondanks dat vermageren. Net als bij mensen kunnen katten hier erg oud mee worden, maar moeten dan alle dagen gespoten worden. In het begin moet u hiervoor regelmatig naar de dierenarts, om de dosis te laten bepalen.

Schildklier problemen komt met name bij de oudere kat nogal eens voor. 1 van de belangrijkste oorzaken is een tumor in de schildklier. Symptomen van schildklieraandoeningen zijn o.a. duidelijke verhoging van de eetlust; de kat kan zelfs uitgehongerd lijken en desondanks vermagert hij/zij langzamerhand, nerveus en agressief, hyperactief, de vacht ziet er onverzorgd en ruig uit, veel braken en vaak aan de diarree.

Tandproblemen kunnen veroorzaakt worden door tandplak. Symptomen zijn: slechte adem, de aanwezigheid van geelbruin tandsteen, rood, gezwollen of bloedend tandvlees, pijn bij het eten, moeizaam kauwen en zelfs verminderde eetlust, verlies van tanden, kwijlen. Elk jaar tijdens het enten je kat helemaal na laten kijken, kan een hoop problemen voorkomen. Tevens zijn er steeds meer artikelen verkrijgbaar om carries te voorkomen.

Teken de teken komt steeds meer voor in Nederland, ook degene die de ziekte van Lyme veroorzaken. Kortharige katten kun je elke keer makkelijk controleren op de aanwezigheid van teken, bij langharige katten is dit al een stuk lastiger. Voor het verwijderen zijn speciale tangetjes (verdoof nooit met alcohol, aangezien de teken daardoor zijn lijfje ‘leeg perst’ in de gastheer, waardoor de kans op besmetting juist weer toeneemt.) Teken komen niet alleen voor in bossen, ze kunnen zich wel degelijk ook in grasland en/of struiken ophouden. Besmetting via de teek gebeurd meestal 24 uur na innesteling in de huid, binnen die tijd verwijderen kan dit verkomen. Verschijnselen van de ziekte van Lyme zijn: griepachtig en vermoeidheid, later ook kreupelheid door gewrichtsklachten en algemeen ziek zijn met koorts en sloomheid. Tevens is er sinds 2006 ook een andere teek opgedoken in Nederland, die eerst alleen maar in het buitenland voorkwam. Deze teek kan de ziekte Babesiosis overbrengen. De symptomen hiervan zijn: koorts, bloedplassen en soms geelzucht. Beide ziektes zijn goed te behandelen, mits de behandeling tijdig gestart wordt. Er zijn middelen om tekenbesmetting te verkleinen in de vorm van druppels in de nek.

Vlooien de nachtmerrie van elke huisdier eigenaar. Ze veroorzaken erg veel overlast. Bij extreme besmetting kan een dier er zelfs bloedarmoede van krijgen, doordat het  kleine bloedzuigende parasieten zijn. Er heerst vaak nog het vooroordeel dat als een kat bij een erkende fokker vandaan komt of altijd in huis zit, geen vlooien kan krijgen. Helaas is een besmettingkans vrij groot In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het gras, tapijt en allerlei overige plekken. Tevens kunnen vlooien eitjes van wormen bij zich hebben. Als een kat dan een besmette vlo oplikt, kan deze weer een lintworm veroorzaken (ook kinderen kunnen hierdoor besmet worden) Tijdige behandeling tegen vlooien en wormen is dan ook noodzakelijk. Tevens is het vaak goedkoper en makkelijker de kat(ten) regelmatig hiertegen te behandelen als dat u uw hele huis door een ernstige besmetting tegen vlooien moet behandelen. I.v.m. besmetting is het verstandig regelmatig tegelijk tegen vlooien als wormen te behandelen.

Wormen de meest voorkomende zijn de lintworm en de spoelworm. Wormen veroorzaken veel problemen. O.a. slechte conditie, vitaminen gebrek, groei-achterstand, diarree en gasvorming. Vooral de spoelworm is ook erg besmettelijk voor kinderen (bij kinderen met astma kunnen ze zelfs een allergische reaktie veroorzaken) Ook hier geldt weer dat voorkomen beter is als genezen.

Een ideaal middel voor zowel wormen als vlooien (zie ook oormijt) vind ik zelf de stronghold. Dit zijn druppels in de nek, dus geen gemartel bij de kat met pilletjes en werken 4 weken lang tegen alles.